Bo på Hoppet

Frågor och svar om att bo på HVB-hem och om Hoppet Skredsvik.

Här har vi samlat frågor från tjejer som bott hos oss tidigare.

”Vad betyder HVB-hem?”

  • HVB-hem betyder Hem för Vård eller Boende – det innebär att tjejerna som bor hos oss kan ha behov och Vård/Behandling och en del är behov att ett hem dvs. ”tak över huvudet” Om du vill läsa mer om detta kan du surfa in på ivo.se och söka på HVB 

”Vilka får bo på Hoppet Skredsvik?”

På Hoppet Skredsvik bor tjejer mellan 13-18 år som av någon anledning inte kan bo hemma eller saknar någonstans att bo. Det är alltid socialtjänsten som placerar en tjej hos oss. Ibland är det en frivillig placering (SOL) och ibland är det mot tjejens vilja (LVU).

”Vilka problem kan ni hjälpa mig mer?”

Till oss kommer tjejer med många olika ”problem” men om man har ett pågående missbruk av t.ex alkohol eller narkotika är inte Hoppet Skredsvik rätt plats att bo på. Vi har stor erfarenhet av självskadebeteende och olika diagnoser. På vuxenspråk kan man säga att vi tar emot alla former av socialproblematik. 

”Finns det skola på Hoppet?”

Nej, men vi samarbetar med närliggande skolor och försöker alltid hitta en skola som kan tillgodo se behoven för just dig. Vi hämtar och lämnar i skolan den första tiden även om vår målsättning är att du skall kunna ta dig fram och tillbaka själv. 

”Får man träffa kompisar?”

Att bo på Hoppet är väldigt individuellt, en del får ha ”egentid” från första dagen och någon kanske måste bo in sig ett tag innan det är bra att träffa kompisar. Tillsammans samtalar vi om vilka kontakter som är bra för dig och efter det bestämmer vi tillsammans med socialsekreterare och/eller vårdnadshavare. 

”Får man träna?”

Absolut! Minst två dagar i veckan med personal. Möjlighet att åka och träna själv på gym eller liknande finns också. 

”Finns det internet?”

Ja förutsatt att det är bra för dig att använda internet.